Of de activiteiten verlopen volgens vaste patronen, dan wel of er ruimte is voor improvisatie of vernieuwing, verschilt per levensfase van de groep:
- In een startende groep zijn activiteiten niet tot in de puntjes uitgewerkt. Men organiseert zeer flexibel met veel ruimte voor improvisatie. “We zien wel” en “Dat komt wel in orde” zijn veelgehoorde uitspraken. Dit nodigt mensen die (nog) niet tot de groep behoren uit om mee te doen.
- In een autonome groep vertalen het toegenomen zelfvertrouwen en goesting zich in ambitieuze activiteiten. De keuze van activiteiten vertrekt vanuit een groepsbewustzijn, namelijk de groep weet wat ze wil bereiken.
- In een routineuze groep is er een groot, kwaliteitsvol aanbod aan activiteiten. Het activiteitenaanbod draait op volle toeren. Goede activiteiten worden regelmatig hernomen. De groep organiseert naast de activiteiten aparte ontspannende groepsmomenten.
- In een verstillende groep heeft het blijven herhalen van wat ooit werkte, de groep geleidelijk geïsoleerd tot ze volledig tot stilstand komt. Ze organiseert nog fijne activiteiten, maar dat aantal daalt. En ze organiseert die vooral voor zichzelf. Nieuwe ideeën die leiden tot nieuwe activiteiten zijn onbestaand.
Meer lezen: Wat is het levensfasenmodel?