Begeleiding van een startende groep
Een startende groep vraagt ondersteuning op heel wat vlakken maar heeft vooral begeleiding nodig bij:
- ‘bonding’: verbindingen maken tussen de mensen onderling
- samen taal geven aan het ‘waarom’ van de groep
- vanuit het ‘waarom’ van de groep en vanuit de mogelijkheden in de groep tot activiteiten komen
Let op dat je een startende groep niet te veel bij de hand neemt. Zo geraken ze jouw begeleiding gewoon en hebben ze het lastig wanneer jij de begeleiding wil afbouwen.
Een startende groep heeft een begeleider nodig die voor hen een klankbord of een inspirator is en die voor hen de juiste voorwaarden schept zodat zij zelfstandig kunnen werken.
Begeleiding van een autonome groep
Een autonome groep gaat doelgericht relaties aan met de omgeving. Bewaak dat deze bridging niet enkel functioneel gebeurt.
Bonding zit goed: er is een grote betrokkenheid en een gedeelde verantwoordelijkheid. Hou persoonlijk contact en blijf hen prikkelen om uitdagingen aan te gaan.
Begeleid een autonome groep zo dat ze zo lang mogelijk in deze levensfase blijft.
Het is in deze fase dat de optimale win-winverhouding voor vereniging en groep zich toont.
Begeleiding van een routineuze groep
De verleiding is groot om een routineuze groep verhoudingsgewijs minder begeleiding te bieden dan een verstillende groep. Op het eerste zicht lijkt alles immers goed te gaan.
Weersta die verleiding en begeleid een routineuze groep weg van de routine en procedures, terug richting autonome groep. Alleen zo kunnen alle vrijwilligers opnieuw eigenaarschap opnemen.
Begeleid hen bij het kijken in de spiegel en bij keuzes maken. Elke keuze is goed. De begeleiding maakt de groep meer bewust over het ‘waarom’ van de groep en de activiteiten (en in tweede instantie ‘hoe’ ze het doen en ‘wat’ ze dan concreet doen).
Gebruik participatieve werkvormen in je begeleiding, om het eigenaarschap terug bij iedereen te leggen.
Begeleiding van een verstillende groep
Een verstillende groep vraagt nog weinig begeleiding. Erken en waardeer het jarenlange engagement van deze vrijwilligers.
Laat ze rustig verder doen, maar bied hen ook de eerbare optie om te stoppen. Het is belangrijk dat dit een keuze is van de groep.
Stoppen kan de bouwstenen voor een nieuwe groep vrijmaken. De verstillende fase is een fase die lang moet kunnen duren. Ook in verstillende groepen kunnen mensen zitten waarmee je wel iets nieuws kan starten, los van de bestaande groep. Ook verstillende groepen zijn zinvol. Een ploeg vrijwilligers die zich een leven lang heeft ingezet voor een vereniging is erg waardevol, ook al zijn zij niet meer in staat tot verandering en zullen zij uiteindelijk ophouden met bestaan. Ook zij hebben recht op een aangepaste ondersteuning, weliswaar binnen de mogelijkheden van de vereniging.
Lees meer: Voorbeelden uit de praktijk